HET DAGRITME VAN LIV (8 MAANDEN)

HET DAGRITME VAN LIV (8 MAANDEN)

Elke woensdag verschijnt er op www.esmeeriemersma.nl een dagritme van. Het doel hiervan is om moeders te helpen die er moeite mee hebben om een ritme te vinden bij hun kindje. Zelf vind ik het altijd ontzettend leuk en leerzaam om te lezen hoe andere moeders hier mee om gaan.

Vandaag het verhaal van Lotte (@mamalot_babyliv), zij is de trotse mama van Liv (8 maanden oud).

Krijgt jouw kindje borst- of flesvoeding?
Liv heeft de eerste 3 weken borstvoeding gekregen. Doordat ze moeizaam dronk, niet genoeg aankwam in gewicht en een dubbele borstontsteking bij mama, hebben we na ongeveer 3 weken besloten om over te gaan op flesvoeding.

Heeft jouw kindje een vast ritme?
Ja, over het algemeen wel. Natuurlijk hebben we wel eens een dag dat het allemaal anders loopt wat betreft haar voeding en slaapritme, maar meestal is het wel ongeveer hetzelfde.

Vanaf wanneer merkte je dat er een ritme ontstond?
Liv heeft de eerste 3 maanden vrij veel gehuild. Ze had heel veel last van krampjes en reflux. Hierdoor was ze ook erg onrustig en sliep ze slecht. Al vrij snel merkten we dat Liv behoefte had aan voorspelbaarheid en ritme. We zijn toen heel bewust gaan letten op het bieden van voorspelbaarheid en regelmaat. Natuurlijk verliep het niet altijd makkelijk, maar we merkten dat dit wel goed voor haar werkte.

Na 3 maanden merkten we dat er wat meer rust kwam en ontstond er een fijn ritme.

Vanaf wanneer ben je gestart met het geven van vaste hapjes?
Met 4 maanden zijn we begonnen met het geven van oefenhapjes. In het begin waren dit maar een paar kleine hapjes. We zijn gestart met groentehapjes. Na een aantal weken hebben we haar ook fruithapjes aangeboden. Omdat Liv vanaf haar geboorte al veel last heeft van reflux, hebben we de hapjes heel langzaam uitgebreid. Eigenlijk krijgt ze vanaf 5,5/6 maanden pas wat grotere hapjes.

Wat is het favoriete fruit van jouw kindje?
Kiwi en peer! Liv lust eigenlijk alle soorten fruit die we tot nu toe aangeboden hebben, maar zodra ze kiwi of peer proeft, begint ze heel enthousiast met haar armen en benen te zwaaien.

Wat is het favoriete avondeten van jouw kindje?
Alles met wortel! We proberen haar veel verschillende soorten groenten aan te bieden en zijn sinds deze week gestart met het toevoegen van vlees aan haar hapjes. Hier moet ze nog even aan wennen… We maken haar hapjes zelf en proberen eens in de zoveel tijd wat nieuws toe te voegen en kijken hoe ze hierop reageert. Over het algemeen lust ze vrijwel bijna alles wat we haar geven, maar af toe merk ik dat ze het moeilijker weg krijgt of begint te kokhalzen. Dan wachten we hier nog even mee en proberen we het later nog een keer.

Geef je ook tussendoortjes?
Ja. Af en toe geven we haar een broodkorstje, maïsstengel of yoghurt. 

Wat is het dagelijkse schema van jouw kindje?
07:30 uur /8:00 uur: Liv wordt wakker. Ik verschoon haar en ze houdt haar slaapzak nog even lekker aan. We bieden haar een fles van 180+6 aan, maar deze drinkt ze niet altijd leeg. (Liv is nog steeds een erg slechte drinker en het is per dag echt heel wisselend hoeveel ze drinkt).
08:00 uur – 09:00  uur: In het weekend of als ik vrij ben, blijven we na het flesje nog even lekker knuffelen en spelen op bed. Als haar oma’s er zijn of als ze bij de gastouder is, speelt ze nu even op de grond of in de box.
09:00 uur – 10:00 uur /10:15 uur: Slapen
10:15 uur:  Zodra ze wakker wordt, ga ik haar wassen (soms in bad, soms met een washandje), verschonen en aankleden.
10:45 uur: Fruithap + water.
11:00 uur: Spelen in de box of op de grond. Vaak gaan we op dit tijdsstip ook lekker wandelen of naar de winkel toe.
12:00 uur: Rond 12 uur bied ik Liv een fles aan van 150+5. Zoals ik eerder zei is het heel wisselend hoeveel ze drinkt en of ze de flessen leeg drinkt. Na de fles krijgt ze ook een halve boterham en een broodkorstje.

12:30 uur: Na de fles en de boterham kan ze nog even uitbuiken, even kort spelen of als ze heel moe is gaat ze al naar bed.
12:45 uur /13:00 uur: Het is weer tijd om naar bed te gaan. Soms is ze zo moe dat ze gelijk in slaap valt en soms ligt ze nog een tijdje te kletsen. De duur van het middagslaapje is wisselend, maar meestal slaapt ze wel tot 3 uur/kwart over 3.
15:15 uur:  Tijd voor een tussendoortje. Maïsstengel of broodkorstje + water. Hierna speelt ze nog even.
16:00 uur:  Fles 150+5. Wisselend of ze deze leegdrinkt.
16:15 uur /16:30 uur – 17:30 uur: Spelen in de box of op haar speelkleed op de grond. Eventueel nu ook tijd om te gaan wandelen of boodschappen te doen.
17:30 uur /18:00 uur: Als wij gaan eten, krijgt Liv ook haar avondmaaltijd + water. Lekker gezellig samen aan tafel.
18:30 uur: Als Liv ’s morgens niet in bad is geweest, doen we haar ’s avonds in bad. Meestal doen we dit om de dag.
19:00 uur:  Omdat Liv haar flessen vaak moeizaam drinkt, bieden we haar ’s avonds pap van de lepel aan. Dit eet ze wel heel gemakkelijk. Ze krijgt dan 180+6 met wat rijstebloem.
19:15 uur /19:30 uur: Bedtijd. We knuffelen nog even lekker samen en sluiten de dag af. Liv valt ’s avonds vrij snel in slaap en slaapt dan door tot de volgende ochtend.

Heb je nog een tip voor een lekker recept wat jouw kindje lekker vind?
Wij halen heel veel recepten uit het kookboek: Opperdepop van de Albert Heijn. Heerlijke recepten en gemakkelijk te maken.

Disclaimer: Deze rubriek is bedoeld om elkaar te helpen, niet om commentaar te geven. Iedere moeder doet het anders en voelt haar eigen kindje zelf het beste aan. Als dit ‘schema’ de beste manier is voor haar kindje, dan is dat zo en daar hoort iedereen respect voor te hebben. Je eigen kindje staat voorop. Niks is goed, niks is fout!

Bedankt voor het delen van jullie dagritme, Lotte. Super leuk om te lezen hoe jullie ritme eruit ziet en nog leuker is dat Lynn en Liv maar een paar dagen schelen, ik zie veel overeenkomsten en dat vind ik het mooie van het delen van de schema’s. Lijkt het jou ook leuk om het dagritme van jouw kindje te delen? Laat dan even een reactie achter in de comments óf stuur een mailtje naar info@esmeeriemersma.nl

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?