De kraamweek

De kraamweek

Iets waar ik enorm naar uitgekeken had. Lekker op de roze wolk zitten en alle dingen leren van de kraamverzorgster. Maar mijn kraamweek liep toch iets anders dan ik in gedachte had. Iets met veel pijnstillers, wel of niet terug naar het ziekenhuis én de welbekende kraamtranen.

Op vrijdagmiddag om 13.00 uur mochten wij richting huis. De kraamverzorgster kreeg een ‘warme’ overdracht in het ziekenhuis en daarna konden wij met zijn vieren naar huis. Liv was een nachtje uit logeren geweest bij mijn moeder, dus zij was door het dolle heen toen wij eenmaal thuis kwamen. Eerst had ze niet eens door dat wij een maxi cosi mee hadden, maar toen ze dat zag werd ze een stuk rustiger. Ze gedroeg zich gelijk als een trotse grote ‘zus’. De taken werden besproken met de kraamverzorgster en ik installeerde mij op de bank. Best gek om thuis te zijn mét Lynn, maar ook met een katheter. Deze hing naast de bank en Liv vond dit behoorlijk interessant. Gelukkig is dit goed gegaan en heeft ze haar mond dicht kunnen houden in plaats van er in te bijten of wat dan ook.

Gelijk de eerste dag kregen wij ontzettend veel uitleg van onze kraamverzorgster. De middag ging enorm snel voorbij en dat betekent dat de avond ook snel kwam. De eerste avond en nacht met zijn drietjes. Door de katheter kon ik mij moeilijk verplaatsen, maar af en toe moest ik toch even naar de wc om de katheter te legen. Danny had hiervoor uitleg gekregen van onze kraamverzorgster en volgde dit ook trouw op. De eerste nachten kwamen vooral op hem aan. Lynn uit haar wiegje halen, aan mij geven om te voeden, verschonen en ga zo maar door.

Zoals ik eerder al vertelde, was Liv een nachtje uit logeren geweest en heeft zich daar een beetje misdragen. Mevrouw was ontsnapt uit de bijkeuken en de nodige spullen van mijn moeder en haar vriend zijn kapot gemaakt en opgegeten. Met als resultaat, een zieke hond. De hele vloer in de woonkamer en zelfs de muren zaten onder de diarree. Dus ook hier kwam het op Danny aan, omdat ik me niet kon verplaatsen. Zo had hij ineens 3 vrouwen die hij moest ‘verschonen’.

De kraamverzorgster beviel gelukkig ontzettend goed. Er was gelijk een klik aanwezig en dat was ontzettend fijn. Ik bracht zowat de hele kraamweek door in bed, omdat mijn wond en katheter niet echt mee wilden werken. Ik had veel pijn en kon absoluut niet zonder paracetamol. Maar als je denkt dat het niet erger kan, begint mijn nier waar ik in de zwangerschap ook last van had, weer op te spelen. Ik had enorme pijn in mijn flank/rug en daarom moest de kraamverzorgster met de verloskundige overleggen. Deze besloot om langs te komen om mij te beoordelen en daarna vond er overleg plaats met het ziekenhuis. Ik mocht thuis blijven, maar dan wel met sterkere pijnstilling.

De pijn werd gelukkig minder met deze medicatie, maar ik werd alleen maar emotioneler. Ik vond het maar niks dat ik alleen maar in bed kon liggen en niks kon doen. Ik voelde me schuldig tegenover Danny omdat echt alles op hem aan kwam. Gelukkig nam de kraamverzorgster overdag genoeg van ons over, zodat Danny dan even bij kon ‘tanken’ en even alle aandacht voor Liv had – lees, genoeg rondjes lopen zodat het huis er niet weer onder zat -.

Uiteindelijk kregen wij uitgestelde kraamzorg omdat ik zelfs op de laatste dag nog steeds niks had gedaan zoals het badderen of aankleden van Lynn. De kraamverzorgster bleef nog twee dagen langer en dat had ik echt even nodig. Ik kon gelukkig op de laatste twee dagen meer uit bed en meer dingen met Lynn doen.

We hebben enorm veel aan onze kraamzorg gehad en ik denk als we haar niet hadden gehad, dat ik me nog slechter had gevoeld dan dat ik mij al voelde. Ik stond in ieder geval met de tranen in mijn ogen toen zij de deur achter zich dicht trok. Volgens mij is dat een goed teken.

Hoe zat dat bij jullie? Konden jullie veel doen in de kraamweek of was het een beetje het zelfde verhaal als bij mij?

Bedankt voor het lezen.

Liefs,
Esmée

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?